2023. gada prognoze

2023. gada prognoze

*Daļa teksta ir no manas 2023. gada prognožu slejas žurnālā "Astro prognozes 2023", ko žurnāla redakcijai iesūtīju jau 20.07.22.[1] Šī ir papildināta un pilnveidota versija.

Raksturojot 2023.gadu teiktu: transformējošs pārmaiņu haoss. Jautāsiet, kas vēl, cik var, atkal, vēl nav gana ar visām šīm krīzēm? Nē. Nākamais gads nesīs piesardzībā ietītas juku jukas. No vienas puses tiks meklēti nomierinoši līdzekļi visām pasaules likstām, no otras apkārt notiekošais un jauni apstākļi neļaus atslābt. Arvien vairāk redzēsim, ka daļā sabiedrību aktuāla kļūs ideja par “sliktu mieru (vienošanos), nekā jebkādu karu”, jo aktuālie jau esošie un klāt nākošie procesi var atvērt vairākas uzmanības pievēršanas frontes, kad palīdzības sniedzējiem var nākties izšķirties par viena vai otra kritiskā stāvokļa risināšanu, vai var nākties aktīvāk tiekties pēc drīzāka lietu atrisinājuma vienā punktā, lai steigtos risināt jau nākamo. Visās aktuālajās jomās, ne tikai karstajos militāro sadursmju punktos. Visu problēmu cunami vilnis no iepriekšējā gada nesīs plūdmaiņas 2023.gadā un meklēs ceļus, kur izplūst, kur izklīst, kur izpausties līdz pierimt (nejaukt ar norimt).

Režīmu un iekārtu šūpošanās, politisko kliķu un vadoņu maiņas šobrīd un iepriekšējos pāris gados, tagad lūkosies pēc izejas variantiem. Tajās valstīs, kur šķobīgie režīmi noturēsies, iestāsies lielāka pārvaldības nestabilitāte – “pie varas palikāt, tad risiniet, tiekat galā ar visu!”

Varas despotisms pret civiliedzīvotājiem ilgtermiņā nākotnē diez vai “strādās”. Pasaule neatgriezeniski globalizējas un varas uzurpētājiem mazinās iespējas uzturēt visas valsts iekārtu funkcijas bez ārējas palīdzības. Vienmēr kādam kaut ko no kāda vajag. Tas savukārt arvien vairāk apgrūtina diktatorisko režīmu eksistenci. Iedzīvotāju skaits pasaulē tikai pieaug un sociālie, sabiedriskās domas, veselības aprūpes jautājumi neļaus justies droši pat visstingrāk pie varas pielipušajiem. Iespējami lielāki, nekontrolētas, masveida migrācijas potenciāli, kā arī humanitārās krīzes (to jau tagad redzam briestam Afganistānā).

Savukārt, tajās valstīs, kur pēc sabiedrības pieprasījuma, protestiem, iespējams arī upuriem, būs notikusi varas, iekārtas, režīma, politiskā kursa maiņa, tur jaunajiem nāksies stāties pretī mainīgiem un grūtiem izaicinājumiem, kad viss pa vīlēm izirušais būs jāsalāpa kaut kā kopā.

Gan nestabilākajās sabiedrībās, gan sakārtotākajās katrs individuāli vai pa grupiņām piesardzīgi meklēs savu izdevīgumu. Visgrūtāk varētu klāties ļaudīm, kas ir atkarīgi no sociālajiem dienestiem, labdarības, dotācijām, ziedojumiem. Arī valstu sociālie budžeti var kļūt skopāki, nepietiekamāki, atbalsta kritēriju latiņa paaugstināties, kļūt skrupulozāka. Ziedojumi labdarībai, nevalstiskajam sektoram šur tur var apsīkt, kļūt pieticīgāki.

Lielākās bažas var radīt margināļu grupas vai ar savu ideju apsēsti varas, politikas pārstāvji, kas par visām varītēm gribēs šūpot to sabiedrības daļu, kurai visas pēdējo gadu krīzes iespējams ir sakāpinājušas vispārējā noskaņojuma temperatūru un šādi skaļu uzsaukumu saucēji var sākt plēsties uz āru un (diemžēl) atrast īstās pakulas, kurās degt savu “visu vai neko”.

Individuāli 2023.gadā cilvēkus var vairāk vadīt izteiktāka godkāre un sava labuma meklēšana – personisko interešu likšana pāri kolektīvām interesēm, bet publiski tiks saukts un prevalēs idejas (vismaz Rietumu pasaulē): “Individuālisms visiem! Brīvību tauriņiem un vienradžiem! Katram un katrai. Pasaule ir obligāti jāglābj!”:D Tikai, no kā? Vai katram tiešām vajag to pašu, ko katrai, un otrādi? Vai cīnīties par savām taisnībām ir tas pats, kas cīnīties par kopēju labumu? Kas vispār ir kopējs labums? Tas nevienam īsti neinteresēs, jo atbildība kolektīva. Tātad tās praktiski nav. Kā pie mums ierasts – paraksts ir, atbildīgā (vainīgā) nav.

Šajos pārmaiņu viļņos visgrūtāk var klāties tiem, kas akli seko tabloīdos rakstītajam vai tā saucamajiem ietekmeļiem jeb 'influenceriem', ne tikai soctīklos. Tiem, kas nevis paši veido savu lietu un dzīves izpratni, bet nekritiski neizvērtējot ietekmējas no dzirdētā, redzētā, tenkotā. Šis laikmetu pārmiju process var būt grūti panesams tā saucamajai "sniegpārsliņu" paaudzei, taču vēlāk, kad Plūtons būs nostabilizējies Ūdensvīrā, šiem cilvēkiem radīsies labas iespējas piedzīvot "atdzimšanu" tēlaini sakot un rast iespējas jauniem sākumiem un izaugsmei.

Nākotne prasīs psiholoģisku noturību, lai piedzīvotu personisko izaugsmi. Jā, cilvēktiesības, līdztiesība, vienlīdzīga attieksme, iecietība, rūpes par klimatu, tehnoloģiskā izaugsme, zaļās enerģijas pieejamība, kosmosa telpas izmantošana būs aktuālas, bet nākamajos 20 gados kamēr Plūtons atradīsies Ūdensvīrā tas neauklēsies ar katra indivīda unikalitāti, bet izcels līderus un ap tiem pulcinās līdzīgi domājošos likt lietā idejas un kopīgas pūles, lai ieviestu dzīvē to, kas idejiski ienācis izglītotos un atvērtos prātos. Pirms atgriežos pie nākamā gada notikumiem vēlos bilst, ka pēc 2008.gada janvāra dzimušie būs ar stingru, organizētu un apņēmīgu raksturiņu, tā ka... Domāju, ka ar visām šīm globālajām pārmaiņām jānāk arī kādai jaunai politiskai un sociālai filozofijai, ja ne gluži nomainot, tad papildinot jau esošos populārākos piedāvājumus, kā piemēram, konservatīvismu vai liberālismu.

Vispārīgi 2023.gadā būs liels sabiedriskais spiediens uz varas ešeloniem. Mierīgākā variantā protesti un neapmierinātība sabiedrībā vienkārši rezultēsies nepieciešamībā valdībām veikt reformas, pārskatīt pašu atbildību un valsts resursu tērēšanu un administrēšanu. Sliktākajos scenārijos eskalēsies samilzušie militārie konflikti, kas karājas pamiera diegā, savukārt protesti var pāraugt demonstrācijās, vardarbībā, un varbūt arī kādā lielākā vai mazākā revolūcijā. (Tagad jau, piemēram, drosmīgās irānietes notiekošo Irānā sauc par revolūciju. Vai tas pāraugs nopietnākā situācijā, redzēsim). Kā arī, zinu vismaz vienu Ūdensvīra paspārnē iedalītu valsti, kurā uz ~20 gadiem iestāsies bardaks. Principā jau ir iestājies.

Kopumā šis pārmaiņu laiks ir priekš spējīgajiem, atjautīgajiem, tiem, kam “nojauta”, “izpratne” un “oža” (citā valodā skan sulīgāk) strādā labi, atrodoties īstajā laikā un attiecīgajā vietā. Kas nestabilitātes, krīžu un mainīgajos ikdienas apstākļos jūtas kā zivis ūdenī un var nākt ar savu (skaidru) redzējumu un vēl nebijušiem problēmjautājumu risinājumiem. Tajā pat laikā šis būs garā un raksturā stipro pārbaudes laiks, vai spējat nest, ko būsiet pacēluši.

Šis, protams, var izvērsties arī pretēji, kā mēs to redzam ar Twitter sāgu, kur vizionāram ir lielas idejas (neapstrīdu), varas un naudas instrumenti, bet saprašanas un zināšanu pamaz. Vai tādā triviālākā līmenī, redzam visādu produktu šļakstītājus uz pasaulslaveniem mākslas darbiem. Šādu “apgaroto” indivīdu un “pasaules glābēju, mainītāju”, radikāļu grupu parādīšanās būs izteikti vairāk.

Katrā ziņā mazāku vai lielāku grupu sabiedriskās domas ietekmēšana, spēlēšana uz jūtām, sirdsapziņu, iežēlināšana būs īpaši akcentēta un populāra, kā rezultātā galējībās krītošo, kas aizrauti ar šo apdullinošo informācijas jūkli, ziedošanās apšaubāmu mērķu vārdā vai cietēju tēlošana arī korelējoši pieaugs.

(2026.-2028.gadā būs superlaiks superideju manifestācijai un pasaules mainīšanai.)

Pagaidām vēl 2023. un 2024.gadā notiks pārejas process. Izteikti būs cīkstiņi starp konservatīvo un vizionāru spārnu. Tie, kuri skatīsies pagātnē vai gribēs palikt drošā, stabilā tagadnē noteikti paliks iedzinējos tiem, kas tālredzīgi spēs transformēties un atmest nevajadzīgo, stagnējošo veco, nederīgo, neefektīvo.

2023.gads un vēl nākamais gads aiz tā iezīmē arī strukturālas un būtiskas pārmaiņas dzeramā ūdens pieejamībā pasaulē, garīdzniecībā, medicīnā, veselības aprūpē, zvejniecībā, jūrniecībā, (ūdens) enerģētikā, mākslā, grāmatvedībā, ierēdniecībā, darba vidē, sociālo dienestu darbībā.

Mākslā var parādīties kokainākas, stīvākas idejas, mazāk 'siltuma', piemēram, formēts ūdens - ledus. Garīgās prakses kļūs sakārtotākas, jo pieprasījums var pieaugt un visādiem šarlatāniem vai "svētdienas praktizētājiem" būs "jāuzrāda diploms", lasi, jāgarantē zināšanas un prasmes, jo cilvēki vairs īsti negribēs iet pie kaimiņienes vai 'kura katra', kā varbūt tas ir bijis līdz šim. Mazāk pašdarbības. Vispār tuvākajos pāris gados tās specialitātes un nodarbes, kas saistītas ar ezotēriku, dzīves iracionālo pusi, dziedniecību, jogu, kā jau minēju, garīgajām praksēm un izglītošanās vietām utmldz., piedzīvos lielu pašrevīziju.

Notiks valsts iestāžu, nodaļu, dienestu, institūciju, ierēdniecības reformas, tai skaitā arī medicīnas nozarē. Ieteicama jaunu slimnīcu, medicīnas pētniecības centru būvniecība. Būtu jānāk pārmaiņām medikamentu klāstā, iespējams, ka apgrozībā nonāks zāles, medikamenti, kas fundamentāli mainīs atsevišķu slimību ārstēšanu. Pieredze un zināšanas caur pandēmijas laiku būs gūtas iepriekšējos gados.

Zvejā var parādīties jauni, ierobežojoši noteikumi dabas, klimata saglabāšanas vārdā, okeānu attīrīšanas projekti, dzīļu izpēte, jauna derīgo izrakteņu ieguves tehnika dzīlēs, aktīvāka darbība hidrostaciju, dambju, jūras vēja parku, dažādu citu ar ūdeni un enerģētiku saistītos projektos. Noteikti uzmanība jāpievērš hidrobūvju drošībai un apkopei. Iespējams dzeramā ūdens trūkums, upju izžūšana sausākajās pasaules vietās, tai pat laikā okeāna ūdens līmeņa paaugstināšanās ledājiem kūstot.

Grāmatvežiem, lietvežiem var būt vairāk izaicinoša darba administrējot visus pārmaiņu radītos aprēķinus un dokumentāciju. Ikdienas darbos parādīsies noslēgšanās, izolēšanās, vienpatības elementi un tiks aktualizēti mentālās un garīgās veselības, un veselības kā tādas jautājumi. Ne par velti iepriekšējos gados tikām radināti pie attālināta darba. Daudziem ir bijis grūti mentāli savākties visapkārt notiekošā iespaidā. Darbs vairāk solās astro-psihologiem un citiem speciālistiem ar garīgās un mentālās veselības uzlabošanas ievirzi.

Ar dabu un tā saucamajiem zaļajiem, zaļās enerģijas projektiem vēlīgs gads. Ūdeņraža enerģētiskās vērtības aktualizēšana. Ražīgs gads arī lauksaimniekiem, lopkopjiem, pieniniekiem, augļkopjiem. Te tik arī jāskatās, kur lietas iet, kur neiet. Tā teikt, jājūt tirgus. Daudz kas var būt atkarīgs no laikapstākļiem un tie katrā pasaules malā ir atšķirīgi un sezonāli. Globālā sasilšana arī nes daudz anomāliju, tāpēc šajā nozarē no laikapstākļu prizmas grūti ko prognozēt. Teorētiski gada sākums var būt sausāks, tālāk no maija ražai vēlīgāks. Kā minimums jāskatās reģionāli. Tāpēc nevajadzētu paļauties vai likt visu uz vienas govs. Zinu lauksaimniekus, kuri diversificē jeb dažādo savu saimniecisko darbošanos, tādejādi kompensējot vienas nozares iespējamo kritumu, bet esot pietiekami daudzi, kas tomēr liek visu uz vienas govs ragiem.

Tās ir kopējās gada iezīmes, tālāk apskatīšu konkrētus astro notikumus.

2023. kalendārais gads gan iesāksies, gan arī beigsies ar retrogrāda Merkūra jeb Dižčika periodiem, tāpat kā 2022. Pie tam, abi šie periodi iekrīt Mežāža zīmē, tikai viens gada sākumā, otrs gada noslēgumā. Gandrīz vai varētu teikt: “kā gadu iesāksi, tā gadu pabeigsi”, taču pašas, pašas 2023.gada beigas un jau 2024.gada sākums Merkūram paies pavadot laiku Strēlniekā. Tātad tomēr atšķirīgi.

Ja bizness pēc Marsa retrogrāda (30.10.22.-12.01.23.) perioda beigām ir aizgājis tādās auzās un lejās, ka ne atkopties vai klapatas vien ir, tad varbūt būs pienācis laiks pēc janvāra Dižčika to likvidēt vai pārdot un mēģināt ko pavisam jaunu jau jaunos apstākļos pēc 23.marta.

Tātad, izņemot lielāko daļu janvāra, gada sākums, manā ieskatā, būs labs laiks gatavošanās pasākumiem, zināšanu papildināšanai, kvalifikācijas celšanai, prasmju uzlabošanai, kā arī labs laiks, lai pabeigtu, likvidētu, atdotu, atsavinātu to, kam jāpaliek pagātnē pirms lielajiem laikmetu griežiem. Pie labiem apstākļiem pie apvāršņa var parādīties jauni revolucionāri, perspektīvi līderi, nākotnes pionieri (celmlauži).

Tas arī nozīmē, ka jau otrais gads pēc kārtas tiks iesākts ar apņēmībām, iecerēm, plāniem, kuri visdrīzāk netiks realizēti vai, kurus nāksies tālākas realizācijas procesā pielabot, pārstādāt, rediģēt, vai no tiem atteikties. Piemēram, likumi, noteikumi, nosacījumi, regulas, direktīvas jeb precīzāk tajās ietvertais un regulētais bieži vien stājas spēkā līdz ar kalendārā gada maiņu, tad šajā gadījumā, kad kalendārais gads iesākas ar retrogrāda Merkūra periodu, dzīvē tās lietas var tik labi nestrādāt. Var pietrūkt finansējums to piemērotai, pienācīgai izpildei, lēmumi kopumā var realitātē izrādīties nepraktiski, ar likuma robiem, kā pie mums populāri. Izteiktāk iezīmējas birokrātiskā, ierēdnieciskā neziņa, par to kā lietas reāli darbojas praksē, kādas vajadzības sabiedrībai ir patiesi nepieciešamas.

Viens uzskates piemērs. 2022.gada 12.jūlijā, laikā, kad eiro piedzīvo zemāko valūtas maiņas kursa attiecību pret ASV dolāru pēdējo 20 gadu laikā, Horvātija parakstīja gala aktus ar Eiropas Komisiju par eiro valūtas ieviešanu Horvātijā, nomainot līdzšinējo Horvātijas valūtu kunu ar eiro līdz ar 2023. gada 1.janvāri. Acīmredzama došanās pretī grābeklim. Izpausmes var būt dažādas no pašas ieviešanas tehniskām problēmām līdz izteiktākam neizdevīgumam, jo atšķirībā no citām eirozonas valstīm, Horvātijā šis būs pārejas periods. Neesmu ekonomikas eksperts, taču Itālijas nestabilā ekonomika un vispārēji augstā inflācija iespējams šo pievienošanos padara neizdevīgāku Horvātijai.

Skatoties no planētu savstarpējo attiecību prizmas Marss šogad metīs visvairāk izaicinājumus lielajiem un tālajiem debesu grandiem, tādejādi kulminēs dažāda veida samilzušās problēmas, kuras nāksies aktīvi risināt un klāt nāks jaunas. Bet tā kā pieļauju, ka lielākā daļa cilvēku rīkosies pēc “vecās domāšanas” un parauga, un tikai retais, attapīgākais attiecīgā sfēras līderis/-e vai ieceltais/ā vedīs savu pārraudzīto sfēru vai sabiedrības kopumu pie jauniem risinājumiem, tad daudzu problēmu risināšana būs tikai darba imitācija, vāveres ritenis vai strupceļš. Tai pat laikā sabiedrībās pieaugs pieprasījums pēc aizmugurisko lietu sakārtošanas un vainīgo saukšanas pie atbildības.

Gada nozīmīgākais mēnesis būs marts, kad gan Saturns, gan Plūtons mainīs Zodiaka zīmes, attiecīgi Saturns no sev tīkamā Ūdensvīra neatskatīdamies pāries Zivīs, bet Plūtons pēc 15 gadu pavadīšanas Mežāzī pāries Ūdensvīrā. Ja vēl neesat atzīmējuši, tad atzīmējiet 23.03. Pie tam, divas dienas agrāk, 21.03. būs iestājies Jauns Mēness 0° Aunā. Visi vajadzīgie apstākļi jaunam lietu sākumam!

23.03.23.

Šī Plūtona pāreja tik ātri nebeigsies, kas nozīmē, ka līdz 2024.gada novembrim tiksim svaidīti, šūpoti, kratīti, te pa gaisa bedrēm, te gar klinšainām aizu malām. Kas bīsies no nākamības, paļaujoties vai ierakstoties pūļa domāšanā, vēloties ātrāk atgriezties pie ierastā, normālā, agrākā, tos kratīs, šūpos, svaidīs visvairāk.

Šīs divas planētu pārejas kopumā iezīmē nākotnes slieksni, kuram nākamgad pirmo reizi kāpsim pāri. (Laikmeta griežu pāreja ir laikietilpīgs process, kas aizsākās dažādos etapos jau senāk.)

Šādi laiki, šāds laikmetu pārejas process, kādā dzīvojam notiek samērā reti. Reizi aptuveni 2200 gados. Nozīmīga robežšķirtne, jauns sākums, tātad arī domāšanai, lietu uztverei un dzīves izpratnei jāmainās jeb kā šeit būtu iederīgi – jātransformējas.

2023.gada sākumā debesu raugs, labvēlis, attīstītājs, paplašinātājs Jupiters, tikko uzsācis savu jauno 12 gadu ciklu “dzīs zirgus” uz priekšu, atrodoties ugunīgajā un straujajā Aunā, kas nozīmē, ka notiekošie procesi ieņems sakāpinātu virzības tempu. Tādejādi īpaši daudz kļūdu ir iespējams pieļaut tieši janvārī.

Savukārt martā, kad ar vienu kāju būsim iekāpuši nākamībā, Jupitera atrašanās Aunā var sekmēt ātrāku attīstību un izaugsmi uzsāktajam. Tik jāatceras, ka sprints būs salīdzinoši īss, jo 16.maijā Jupiters pāries Vērsī un tad izaugsmes temps un attīstība sabremzēsies un stabilizēsies. (Tik atzīmēju zināšanai, ka stabilitātes sliktākā īpašība ir stagnācija.) Šī brīža augstajai inflācijai tas varbūt būs tieši laikā.

Jau no gada sākuma cauri pavasarim pasaules notikumi velsies ar vērienu, bez bremzēm, kur šo entuziastisko aktivitāti var nomainīt liels belziens pa pieri. Nopietnākā 2023.gada planētu lieljaudas ģeometriskā sadursme (tēlaini) – Jupitera Plūtona spriedzes kvadrāts maijā, kas ar jau pieminēto vērienu iznesīs uz āru visu, kas pagaldē kurnējis, sirdī krājies un gaidījis pēdējo pilienu.

Inflācija, recesija, stagnācija – pārmija, transformācija, secesija.

2020.gada martā/aprīlī abas planētas tikās savienojumā Mežāža zīmē. Ne tikai Anglija bija aizslēgta, bet pus pasaule tika stingri sadzīta pa mājām. Tagad nāk spriedzes kvadrāts, pie tam 0° grādā fiksētajās zodiaka zīmēs. Tas var aizsākt procesus, kas būs labi jūtami ilgākam laikam.

Līdzīgs, bet tikai līdzīgs piemērs nav tālu jāmeklē – 2007./2008. gada finanšu krīze (Jupitera Plūtona savienojums Strēlniekā) un 2010.gada recesija (Jupitera Plūtona kvadrāts).

Plūtona un Jupitera attiecībās vienmēr runa ir par lielu naudu un varu. Kāds varnesis šajā laikā var riktīgi norauties. Šis ir laiks, kad var izkustināt neizkustināmo. Maija otrā puse vispār iezīmējas planetāri diezgan agresīva. Šiem abiem nebēdņiem klāt vēl piesliesies Marss ar saviem spriedzes aspektiem, tā ka varena pulvermuca briest. Nezīlēšu vai šajā situācijā, bet 2023.gadā vispār arvien vairāk aktualizēsies jautājums par ANO lietderību un reformām.

Pēcāk, jūnija otrā pusē tempam būtu jāpierimst un finanšu sfērā būtu jāiestājas mērenākam un īstermiņā prognozējamākam, tai pat laikā piesardzīgākam un izvērtējošākam laikam. Kādam ienākumu, mantības, labklājības pieaugums, citam klēpis izdevumu. Kā jau minēju, katrs steigs gūt kādu labumu no esošajiem apstākļiem. Krīze un haoss ir arī dabisks naudas pelnīšanas laiks, tik neieteiktu neapdomīgi grābt kā kāmjiem, bet apdomīgi uzkrāt un/vai tālredzīgi ieguldīt (jāapdomā bez kā nekā!?), tā teikt laist naudu apritē, atstājot procentus kabatā "katram gadījumam". Tātad vajag kārtīgi izvērtēt cik tērēt, cik atstāt spilvenam, rezerves plānam. Arī skaidrā.

Jūnija vidū, konkrētāk 17. datumā sāksies retrogrāda Saturna periods, kas nozīmē arī nelabvēlīgāku laiku būvniecības darbiem. Pamazām ar gadiem Saturna retrogrādie periodi pavirzās dziļāk vasarā, dziļāk gada vidū, tādejādi gada sakumā atbrīvojas vairāk piemērota laika būvniecības darbu startēšanai arī piemērotākos laikapstākļos.

Kopš 2020.gada Jupitera un Saturna savienojuma palielinās arī atstarpe starp šo planētu retrogrādajiem periodiem, kas nozīmē, ka attīstības un izaugsmes un stingras kontroles un ierobežojumu periodi nepārklājas. Tas var būt gan labi, gan ne tik labi, atkarībā no situācijas. Piemēram, direkta Jupitera, bet retrogrāda Saturna periodā ir iespējams vieglāk attīstīties bez liela birokrātiskā sloga, taču no otras puses, jo mazāk kontroles, jo vairāk brīvdomības, kas nenobriedušās sabiedrībās ne vienmēr ir tas labākais variants.

Ja ap jūnija beigām baigi šķērdēsies, var sanākt strauji patukšoties, varbūt pat bankrotēt. Augsto aprindu biznesam un glamūrniekiem nenāktu par sliktu to likt aiz auss.

Jūlija nozīmīgākais astro notikums būs Venēras retrogrādais periods Lauvas zīmē, kas sāksies 23.jūlijā un ilgs līdz 4.septembrim, augustā pārklājoties ar jau kārtējo retrogrāda Merkūra periodu jeb Dižčiku. Šo der atzīmēt dāmām, kas gatavojas "mainīt pasauli", iekarot vīriešu dominējošās sfēras vai vienkārši vēlas ņemt lietas savās rokās, savā vadībā - šis periods vasarā būs galīgi tam nepiemērots.

Jaunais Ūdensvīra laikmets ir pateicīgs sieviešu līderībai. To arī izteiktāk redzam pēdējos padsmit gados. Sievietes ieņem arvien vairāk un augstāka līmeņa amatus - dažādu valstu vadītāju amatus vai drosmīgi vada revolūciju islāma valstī Irānā.

Venēras retrogrādais periods pašā vasaras plaukumā noteikti izjauks daudzu vasaras plānus. Ja ne izjauks, tad tie nebūs tik forši un aizraujoši, kā sākumā plānots. Aizbrauc uz šiku kūrortu, bet tur durvju kloķis salūzis, duša tek, pa dārgu naudu pasniedz atdzisušas vakariņas, cilvēku ka mudž, ka nav kur savu dvieli izklāt pludmalē. Samaksā lielu naudu, bet nekas nepatīk. Cenas neapmierina. Sievietes kaut kādas lepnas palikušas. Gribās romantiku, bet vīrieši neatbilst izvirzītajiem standartiem. Nu, tamlīdzīgi.

Amors savas bultas 2023.gada jūlijā un augustā šaus ļoti šķībi. Sākumā par augstu, pēcāk garām mērķim, kas nozīmē, ka šis laiks priekš iepazīšanās, randiņiem, romantiskas atpūtas, izklaidēm, grandiozām kokteiļu ballītēm būs diezgan nepiemērots, katrā ziņā drāmas karalienes un karaļi ņems pie sirds visu, kas nepatīk.

Naudas lietām ļoti nelabvēlīga ķēdīte arī aizsāksies ar šo Venēras retrogrādo periodu, jo tam beidzoties 4.septembrī, tajā pašā dienā sāksies Jupitera retrogrādais periods, kas nozīmē, ka 'mazākas naudas' aizbildne Venēra nodos stafetes kociņu 'lielākas naudas' aizbildnim Jupiteram un retrogrādie periodi norāda uz tērēšanu pa tukšo jeb maksāšanu dārgāk par lētāku preci, pārmaksāšanu, kā arī kopumā ieguldījumi, finanses var nenest cerētos augļus. (Ja tiek uzsākts jauns finanšu pasākums.) Papildus vēl pa kājām maisīsies jau pieminētais Dižčiks no 23.08.-15.09.

Tas savukārt nozīmē, ka skolas gaitas septembrī sāksies retrogrāda Merkūra periodā. Merkūrs tajā laikā atradīsies Jaunavas zīmē, tā ka pienākumu un mājasdarbu pildīšana nākamajā mācību gadā var diezgan pieklibot. Īpaši tas attiecas uz mājasdarbu nodošanu laikā.

2023.gadā daļa augusta un daļa septembra būs visretrogrādākie laika nogriežņi. Lielo, tālo Saules sistēmas planētu retrogrādums ikdienas gaitās nav tik izšķirošs, cik to kombinācija ar personiskajām planētām, kā Merkūrs, Venēra un Marss.

Vienu soli atpakaļ. Interesanta situācija veidosies jūlija otrā pusē un atskaņās būs klātesoša līdz pat 13.augustam. Šajā laikā retrogrādais Plūtons veidos spriedzes aspektus ar Mēness mezgliem. Pie tam, 22.jūlijā šai spriedzes konfigurācijai pievienosies Saule un dažas dienas iepriekš būs bijusi vēl spēkā esoša Marsa opozīcija ar Saturnu. Fonā vēl būs Lilitas un Merkūra spriedzes ar Urānu. Ļoti saspringts, bet būtisks, nozīmīgs lūzuma, pagrieziena punkts šajā gadā. Pie tam Augoša Mēness fāzē. Tātad notikums ir ar tālākas attīstības potenciālu.

Ņemot vēra šī gada Plūtona pāreju Ūdensvīrā un šeit jūlijā tas retrogrādas kustības rezultātā ir atgriezies vēl Mežāža zīmē, tad pirmais ieteikums būtu šajā laikā sev nesataisīt tādas ziepes, no kurām vēlāk ilgi netikt vaļā. Ja skatās globāli, tad domāju, ka šī nokaitētā un izaicinošā situācija izvērs uz āru lietas, kas reiz pa visām reizēm ir jāsakārto un jānoved līdz galam. Tā arī var būt konfliktsituācija, kura līdz šim nav bijusi aktuāla, bet tā kā notiek lielas pārmaiņas, tad šī situācija nonāk dienas kārtībā un tā ir izšķiroši jāatrisina. Ar tādu lielu iedziļināšanos, apņemšanos un drosmi stāties grūtībām pretī.

Tā kā šajā situācijā aktivizēsies labuma meklētāji, mēles trinēji, savtīgu interešu lobētāji, viedokļu kacinātāji, tad tas var pietiekami lielu daļu cilvēku ievest kopējās nebūšanās vai nostādīt pretējās nometnēs. Šis varētu būt tas izteiktākais moments, kad nesekot pūlim. Īpaši, ja notiek sadursme starp ietekmes cilvēkiem vai sabiedrībā notiek šķelšanās par vienu vai otru būtisku un karstu tēmu.

Ja neskaita jau pieminētos Merkūra un Venēras retrogrādus, tad augusts un septembris izskatās salīdzinoši mierīgi, bez lieliem ekscesiem. Jau minēju, ka 4.septembrī Jupiters dosies retrogrādā gaitā līdz pat gada pēdējai dienai 31.decembrim. Tas nozīmē, ka rudens un ziemas sākums būs bez lielas attīstības iespējām, šis būs periods, kad grūtāk gūt atbalstu savām iecerēm, vairāk jāpaļaujas uz sevi. Var savest savu saimniecību kārtībā, pārskatīt savus aktīvus, varbūt kāds vērdiņš lielajā dzīves skrējienā pakritis pagultē.

Tiem studentiem, kas kaut kādu iemeslu dēļ ir atlikuši, pārtraukuši mācības, studijas šajā rudenī tās var droši atsākt, īpaši nozarēs, kas saistītas ar lauksaimniecību, finansēm, pārtikas nozari, mēbelēm, interjeru, vispārīgi raksturojot – labklājību, klēti un ērtībām.

11.oktobrī no retrogrāda modīsies Plūtons Mežāzī un uzsāks savu otro piegājienu pārejā uz Ūdensvīra zvaigznāju. Šī Plūtona virzienmaiņa notiks pāris dienas pēc ģeometriskās sadursmes jeb spriedzes aspekta ar Marsu Svaros, ko raksturo liela, agresīvas enerģijas izlāde. Kā arī, dažas dienas vēlāk, 14.oktobrī arī Svaru zīmē kulminēs 2023.gada otrs Saules aptumsums.

Tas ir pārsteidzoši, bet šai Saules aptumsumu sērijai dzimstot 1248.gada 22. jūnijā izteiktākais aspekts tieši bija Marsa un Plūtona kvadrāts un harmonija ar šo Jaunmēnesi, tā ka šis aptumsums 2023.gada oktobrī nesīs sevī jau iedzimto agresīvo, spēcīgo enerģiju, caur kuru būtu iespējams lietas ievirzīt harmoniskā gultnē, taču tā kā šis 14.oktobra aptumsums ir ar saplūstošu spriedzes aspektu ar Plūtonu, tad šeit neesmu tik pārliecināts vai veidosies apstākļi un situācija, kuru izdosies tik viegli nogludināt vai ievirzīt. Teorijā ir rakstīts, ka būtu ļoti vēlams, lai Plūtons neskar aptumsuma punktus. (Tas no "tikai pozitīvo vibrāciju" klubiņa skatu punkta skatoties.) Te tas Plūtona pieskāriens ir vēl patāls, bet pietiekami tuvs, lai radītu jaudīgu tricināšanos un iedvestu nemiera un nedrošības sajūtu.

Ar to visa oktobra “jautrība” nebeidzas. Šis aptumsumu tunelis beigsies ar (daļēju) Mēness aptumsumu 28.oktobrī. Pats par sevi tas nebūtu nekas ārkārtējs, taču šajā Pilnmēness aspektācijā, kas ir opozīcija starp Mēnesi un Sauli blakus ir iesaistītas arī citas planētas. Merkūra savienojums ar Marsu Skorpionā pavisam blakus Saulei veidos opozīcijas aspektu ar Vērsī tranzitējošo retrogrādo Jupiteru, kas trāpījies blakus Mēnesim. Ļoti emocionāli sakāpināts un izaicinošs Mēness aptumsums - Pilnmēness. Emociju un sakāmā pārpilnība var izsaukt ļoti asu, tiešu un bezsirdīgu pretreakciju.

Novembris pienāks ar Saturna retrogrādā perioda beigām 4.novembrī, kas norāda, ka cilvēki pēc brīvākas uzvedības un vaļīgākas ikdienas, kļūs piesardzīgāki un savāktāki. Ņemot vērā oktobrī notikušo, kārtības ieviešana būtu tieši laikā. Brīvdomātāji un filozofiskas, nepiespiestas dabas cilvēki ar šo situāciju var nebūt ļoti iepriecināti. Man simboliski un tēlaini sakot šis izskatās tā, ka martā Saturns ieejot Zivīs uz neatgriešanos Ūdensvīrā tuvākajās desmitgadēs, izpētīja jauno situāciju un apstākļus sākumā direktā, pēc tam retrogrādā gaitā, līdz šeit, šajā brīdī novembra sākumā atkal dodoties direkti uz priekšu “gribēs” ieviest jaunu kārtību, jaunus noteikumus, jo virzienmaiņa noritēs Zivju zīmes 0°. Tas var izraisīt lielu neapmierinātību un varbūt pat kādu ekstrēmāku reakciju, jo pāris dienas vēlāk kulminēs Marsa Urāna opozīcija, kur Marsam priekšā līdīs Saule ar savu opozīciju pret Urānu. Tālāk novembris līdz divdesmitajiem datumiem izskatās kā puslīdz pozitīvs nogrieznis.

Kā jau raksta sākumā minēju, šogad Marss būs īpaši aktīvs lielo planētu nerrotājs. Gada pirmajā pusē būs vairāk spriedzes kvadrātu, kas radīs agresīvas konfliktsituācijas, problēmas un šķēršļus, un tad gada otrā pusē Marss veidos vairāk opozīcijas, kas vairāk ir izaicinoša rakstura un rīcību prasošas spriedzes, ne tik agresīvas un problemātiskas kā spriedzes kvadrāti. Pa kādam kvadrātam būs arī gada otrā pusē. Novembra pēdējā dekādē kulminēs Marsa spriedze ar Saturnu. Vienmēr ļoti negants aspekts.

Šeit šajā situācijā tā spriedze būs starp divām mainīgajām jeb mutablajām zīmēm, tāpēc, lai vai kas šeit arī rastos, ieteicams būtu iet līdzi plūsmai vai laist, lai notikumu plūsma paslīd garām. Ja šajā situācijā kāds psiho, draud, izturas agresīvi, tad visslābākais ir neņemt to vērā, cik nu iespējams. Pašiem neiesaistīties konfliktos un lieki netērēt enerģiju, jo labuma no tā nekāda nebūs. Pāris dienu attālumā briestošā Merkūra Neptūna spriedze norāda, ka šīs agresīvās ekspresijas var būt maldpilnas un neskaidru motīvu vadītas, pie tam Pilnmēnesī 27.novembrī, tā ka šī situācija var uzblīst kā no mušas zilonis.

Pēc šī lielā trača pienācis būs jau decembris. 6.decembrī beigsies Neptūna retrogrādais periods. Lielas, nozīmīgas spriedzes līdz decembra vidum es nemanu. Vairāk pozitīva. Decembra pirmajās dienās šādas tādas ikdienišķāka rakstura uguntiņas var padzirksteļot. Tālāk decembris virzīsies uz pozitīvas nots, izņemot pašas mēneša beigas, kad vairākas dienas pirms 29.decembra pozitīvo gaisotni pabojās Merkūra un Neptūna greizie spoguļi un arī Marsa Neptūna radīta nesaprašanās. Ja šiem abiem negatīvajiem apstākļiem neļausies, tad 2023.gada pašas gada beigas var beigties ar mazu, mīļu kaislīti. Nu, vismaz 29.decembrī un ar savējo partneri. :D

Ā, jā. Dižčiks! No 13.decembra kārtējais Dižčiks un jau kurais Vecgada vakars un Jaunais gads tiks sagaidīts Dižčikā. 01.01.2024. diena var nākt ar sāpīgu vilšanos, kaut iepriekšējā vakarā un vēl no rīta viss likās skaisti un labi.

Paldies!

"Atstājiet nejaušību tiem, kuriem nav nekā labāka, uz ko paļauties." sens japāņu sakāmvārds

Zvaigžņoti izgaismotu un veiksmīgu 2023.gadu!


[1] "Astro prognozes 2023", Latvijas mediji, lpp 4.