2024. gada prognoze

2024. gada prognoze
Foto: Canva AI

2024. gada devīze – Patiesību vai risku?![1] Revolucionāra pārmaiņu noskaņa, pasaules mainītāju uzlidojums, ietekmes sfēru iezīmēšana, smagumcentru pārbīdes, apvērsumi, daudz kur veidosies sakratīta šampanieša vai pulvermucas efekts. Globālās kārtības vai kārtību pārmaiņas. Mazāk būs vairāk! Izmanīgo lielā loze. Racionālais pret neracionālo.[2] Aprīļa, augusta, iespējams arī novembra/decembra, trādirīdis. Tas tik būs viens ellīgs brauciens. Tāds varētu būt ievads šī gada prognozes noskaņai.🙂

2024. gads būs nozīmīgs gads tādā ziņā, ka pamazām tuvojamies laikmeta griežu, lielo pārmaiņu un transformācijas pārmiju procesa noslēdzošajiem etapiem, kas ir veidojušies vairāku gadu garumā un 2025. gadā, kā saka, atliks pārkāpt pāri suņa, jeb precīzāk sakot, koka Čūskas astei. Katrs ar savu mācību, pieredzes un atklāsmju bagāžu tālākam ceļam jaunajā Ūdensvīra laikmetā.

Vispārīgs izklāsts. Fons

            Tikmēr 2024. koka Pūķa gads solās būt diezgan savdabīgs, neprognozējams savās izpausmēs, kutelīgi aizraujošs un par mierīgu sēdēšanu komforta pēļos var pilnībā aizmirst, jo, ja 2023.gads vairāk bija valdību, režīmu un dažādu sabiedrisko norišu sašūpošanās, situācijas un apstākļu izlūkošanas un limitu testēšanas gads, tad 2024.gadā uzdrīkstēšanās riskēt, spert (arī neapdomīgus, bet) izšķirīgus soļus ar spēku, viltu un/vai kompromisu (vairāk kā darījumu, ne izlīgumu) tik pieaugs. Manā skatījumā īpaši aktuāla varētu būt cīņa par taisnību un pret nevienlīdzību, visplašākajās nozīmēs, līmeņos un nozarēs.

Tas viss 2024.gada otrā pusē un vēl nedaudz 2025.gadā visdrīzāk rezultēsies mainīgu apstākļu krīzē, jo globāli notiekošie politiskie un ekonomiskie procesi, inflācija, stagnācija, recesija, kopumā pasaules un individuāli valstu, savienību ekonomiku transformēšanās vai pretošanās tai, prasīs jaunus, vēl nebijušus, arī nepopulārus risinājumus. Grāmatās aprakstītie ierastie krīzes vadības modeļi visdrīzāk nestrādās, būs jārīkojas situatīvi, inovatīvi un novatoriski,  jo apstākļi būs hameleoniskas dabas – mainīgi, pielāgoties spējīgi, vai raksturojot asociatīvi ar pasakām – ar vairākām galvām. Pūķa gads, kā nekā.

            Daudz kas būs atkarīgs uz kādas nots noslēgsies Ūdens Zaķa gads 2024.gada februārī, kur stafeti pārņems Koka Pūķa gads. Domāju, ka tendenču asniem šajā laikā jau būtu jāparādās. Piemēram, jau tagad ne pārāk skaidra bilde veidojas ar Euribor likmēm un inflācijas sakarā. Cik saprotu, ir vairāki faktori, kāpēc dažādi finanšu ierobežojumi tik ātri, cik kāpa, nekritīs. Pagāšgad parādījās ziņas, ka pirmie likmju mīkstināšanas soļi var tik sperti jau aprīlī[3], taču ECB prezidente Kristīne Lagarda tagad janvārī ziņo, ka likmes tiks mazinātas visdrīzāk tik vasarā[4]. Ja vasarā.

Savukārt vietējais eksperts pauž viedokli, ka tirgi jau ir apraduši ar situāciju un “lūzuma punkts jau ir garām”[5]. Kā arī, citur pasaulē redzam Donalda Trampa atgriešanās epopeju, saspīlējumu Sarkanajā jūrā, kas ļoti ietekmē preču aprites ceļus un Irānas agresivitātes pieaugumu reģionā. Ķīna neļauj atslābt. Tātad atsevišķi karstie punkti, kas var radīt dažādus pavērsienus šogad, ir jau parādījušies un zināmi (neskaitot jau aktīvās vai gruzdošās karadarbības zonas).

            Gada kopējais fons jeb galdauts, uz kura viss notiekošais klāsies, iezīmējas ar mēģinājumiem visā pulsējošajā neskaidrībā fokusēti likt konstruktīvās idejas lietā, nebaidoties riskēt un mērķu sasniegšanai izmantot dažādus tehnoloģiski inovatīvus rīkus un risinājumus. Kopējā situācija labajā variantā prasīs atjautīgu, cieņpilnu, idejiski piepildītu un dāsnu pieeju projektu, reformu, ieceru realizēšanai – “vienalga cik tas maksās, mums tas jāpaveic” (pozitīvi, bet padārgi). Taču sliktajā variantā nāksies saskarties ar lielu pretestību, lielu dezinformācijas jūkli un vēlmi izdarīt lietas par katru cenu – spītīgi, stūrgalvīgi un/vai izšķērdīgi.

            Ietiepīgākie stingri turēsies pretī un aizstāvēs savas pozīcijas līdz pēdējam. Ietiepība un stīvēšanās noteikti var būt viena no raksturiezīmēm šim gadam. Tieksme pēc atbrīvošanās, brīvības, neatkarības, ekscentrisma, jaunrades un neatkarības prevalēs, pat, ja kaut kādā mērā nāksies ziedot savstarpējās attiecības. Demonstrācijas, streiki, sabiedriskā neapmierinātība, protesti, manifestācijas tik pieaugs.

            Te tai pagalei, kā jau visām lietām, ir divi gali un arī kaut kādā mērā viena vai otra galējība. No vienas puses, tur, tajās lietās, kur tiešām ir nepieciešams lūzums vai reģenerācija, tur šīs protestējošās pārmaiņas ir nepieciešamas, ja varas ešeloni paši nav spējīgi labprātīgi mainīties, taču tā otra puse ir tāda, ka, nevērtējot vai attiecīgā situācija ir laba vai slikta, balta vai melna, pastāvošā stabilitāte, režīms vai ‘status quo’ tiks izkustināts.

Piemēram, ja mēs skatāmies uz Krieviju, tad varbūt tas būtu labi (jo kā ar bitēm), bet, ja mēs skatāmies otrpus okeānam uz ASV, tad tādu haotisku scenāriju situācija vai sašūpošanās var izvērsties visādi. Ķīnas, Ksi un Taivānas sakarā arī ir daudz nezināmā. Ksi trešais prezidentūras termiņš ir līdz 2027. gadam un viņš kā vienu no saviem mērķiem ir minējis atkalapvienošanos ar Taivānu.[6] Es neapgalvoju, ka Ķīna sadūšosies uzbrukt Taivānai (visiem zināms “Ķīnas pēdējais brīdinājums”), taču, ja man jāskatās dotajā laika rāmī līdz 2027. gadam, tad es teiktu, ka šis gads (varbūt vēl 2025.g. 1. puse) tik lielam bardakam pasaulē, kāds tas potenciāli no šāda manevra varētu izvērsties, ir vairāk “piemērots”, nekā daži tālāk sekojošie. Tā kā manis pieminētie notikumi ir ar globālu raksturu, tad domāju, ka tam būtu jāatspoguļojas kopējā astrofonā, ne tikai valstu individuālajās norisēs.

Tas ir diezgan interesanti kā viss tā salicies kopā, ka no vienas puses tieši laika veltīšana sev, savai pašattīstībai, stāšanās pretī izaicinājumiem un konfliktiem, pieņemot zaudējumus ir tas virziens, kurā vispārīgi vērtējot, katram būtu jādodas šajā laikā, taču paralēli, skatoties no gada noskaņas, izteikta var būt individuālā aktivitāte, egoistiskas rīcības, patmīlība un savtīgums, un tad no trešās puses kvēlojošā un neremdināmā tieksme uz reformām un pārmaiņām. Idealizētu vai dumpiniecisku motīvu iespaidā, tas pašus revolucionārus un aktīvistus var iedzīt stūrī, kas radītu problēmas un neērtības, ne tikai pašiem, bet arī visiem apkārt. Atklāti sakot mani mulsina tas, ka kopējā gada ainava no vienas puses iedrošina iziet uz konfliktēšanu, no otras puses iegrūž vai spiež konfliktēt, kaut arī tas nekādā mērā nebūtu ne racionāli, ne saprātīgi.

            Tā galvenā mācība vai doma no šī būtu, kā es to nolasu, ka pārmaiņas ir iespējamas tikai caur transformāciju, atjaunošanos, pārveidi un kolektīvo grūdienu restartam, saprotot, ka individuālās brīvības ir tikpat svarīgas, kā kolektīvās – ko attiecini uz sevi, to attiecini uz citiem. No klātesošās tieksmes uz pretošanos pastāvošai kārtībai, nespējas palikt mierā, nepieciešamības pēc pārmaiņām, lai izvairītos no novecojušas pasaules kārtības, vēlmes laisties prom no tradicionālā konservatīvisma, radīsies vismaz viens no būtiskākajiem šī gada jautājumiem – kas ir saprātīgs un racionāls sabiedrības kopumam pret to, kas ir saprātīgs, lietderīgs un pamatots katrā indivīda lēmumā.

            Vienvārdsakot, šogad būs izteikts konflikts starp objektīvo realitāti, faktiem un ideāliem, vizionārām iecerēm, iekšējām individuālām pieredzēm. Cilvēkiem radīsies savu un citu cilvēku problēmu un jautājumu risināšanas dilemma, kā tās sabalansēt, kā tikt skaidrībā ar vienu vai otru. “Svariskais” zelta vidusceļš (līdzsvars) te īsti nestrādās. Taču mēģinājumi nesaprotamo racionalizēt, izskaidrot, mēģinājumi visu sakārtot, sistematizēt, lai iederas, var novest pie sistēmu vai situāciju paradoksiem un strupceļiem. Pie tam, neviena no iesaistītajām pusēm visdrīzāk nevēlēsies piekāpties. Pat pārliecināšana vai draudi nestrādās.

            Daudz kas svarīgām lietām, svarīgiem, risināmiem jautājumiem maisīsies pa kājām, jo informācijas pārbagātība var atraut un novirzīt lēmējus no būtiskā, kā arī virspusējas pieejas un izklaidīguma rezultātā, jautājumi var noslieties par labu lielākajam demagogam. Spožām idejām vai nu nebūs īstenotāju, vai “labāk zinātāji” pieies šiem risinājumiem ļoti virspusīgi, ignorējot citu (piemēram, ekspertu, speciālistu) ieteikumus. Galvenokārt tāpēc, ka gada noskaņā vairākkārt iezīmējas egoisms un patmīlība, un tādā savdabīgā veidā – izvairoties no palīdzības, savas adekvātas un pilnvērtīgas iesaistes, labāk attālināti vai konstruktīvi bezpersoniski – sanācām, vienojāmies, atvadījāmies. Bez kafejas un pīrāgiem. Pie šī vēl var minēt, nevelēšanos uzzināt patiesību, izvairīties no tās – “labāk, lai viss mierīgi, paslaucīsim visu nevēlamo zem tepiķa vai pagriezīsim skatu citā virzienā un viss būs labi”.

            Darba efektivitāte noteikti būs lielāka darbojoties noslēgtāk, individuāli, attālināti vai distancējoties no bara, mazākās vienībās. Kā zinātniekiem laboratorijā. Arī viena no šī gada devīzēm, manā redzējumā ir – mazāk būs vairāk. Mazāk apkārtējo kairinājumu, mazāk iesaistes bezmērķīgās čupošanās, vairāk laika savam darbam, laikam ar sevi un saviem tuvajiem. Nevar gan nepieminēt, ka arvien vairāk cilvēku pasaulē negrib strādāt, grib būt tālāk no pienākuma, atbrīvoties no pakļautības un ikdienas saistībām. Šis arī ir tāds Ūdensvīra laikmeta mistrojums, kam atpakaļceļa noteikti nebūs. Pieaugot automatizācijai un visādām brīvībām, var rasties pamatots jautājums, ko tālāk, “kur lai liek tos visus”, kuri vairs nevēlas pavadīt tik daudz sava dzīves laika darba vietā?! Tas arī rada lielus bezdarba riskus.

            Kādiem varbūt negribēsies strādā, bet citiem, kas darba nebijās, var būt lielākas grūtības atrast darbu. Pie tam, ir iespējams arī kādas nozares, organizāciju, korporāciju sabrukums (savu laiku nokalpoja – mainās tehnoloģijas, mainās prioritātes), pārveide vai gluži vienkārši slēgšana nerentabilitātes, lielo izmaksu dēļ. Neiedziļinoties labi/slikti kategorijās, mums pašiem Latvijā ir vismaz divi līdzīgi un spilgti piemēri pagātnē – “Liepājas metalurgs” un cukura, cukurbiešu nozare.

            Nedaudz no mentālās un garīgās puses. Tie, kas labāk jūt laika ritējumu varbūt ir jau manījuši, kaut ko pasākuši jau pagāšgad, bet nav par vēlu “pieslēgties” šogad, un vēl drusku nākamgad tādam kā arhaisko cilvēces zināšanu avotam (simboliski, bez māņiem vai mistikas). Saturns Zivīs simboliski norāda uz cilvēces kolektīvo pieredzi, kas var katram individuāli palīdzēt atrast ceļu pie sava garīgā miera, sev grūto jautājumu piemērotākā risinājuma, tādā filozofiskā vai psihoemocionālā līmenī, lai risinot praktiskās dzīves jautājumus nezaudētu un neizsmeltu savu iekšējo spēku un psiholoģisko noturību.

            Ņemot vērā Ūdensvīra laikmeta iezīmes mainās arī garīgā vide, veidi, prakses un ceļi uz to. Kas der vienam, visdrīzāk nederēs citam, tāpēc universālie tenku lapeles padomi nederēs. Katrs pats vairāk piedomājot un apcerot notiekošo savā dzīvē var sākt veidot savu garīgo vidi, paradumus, emocionālo noturību un līdzcietības izpausmi pēc sava aicinājuma un dvēseles nokrāsas.

            Pārejot no nemateriālā, pie materiālā, – izteikta būs naudas pelnīšanas sajūta, bieži vien izmantojot radušos apstākļus un situāciju. Tas attiecas īpaši uz tiem, kas labi un atjautīgi orientējas ejošās biznesa lietās un andelēšanā kā tādā. Grūtāk varētu būt stabiliem biznesiem ar savu preču realizāciju un piegādēm, jo kā saprotat, nestabilitāte ir tas, ko var prognozēt jau tāpat.

            Tādejādi, ar naudas lietām var sanākt visādi. Iepriekš cenu kāpums inflācijas dēļ radīja milzīgas peļņas banku, energoresursu sfērās, pārtikas preces vēl dažādu papildus iemeslu dēļ sadārdzinājās. Jautājums, vai valstu valdības būs darījušas un darīs kaut ko lietas labā, jo gada pirmajā pusē lielas izmaiņas dzīves dārdzības samazināšanā es neredzu. Drīzāk kreditoriem var rasties negausīgāka vēlme atprasīt aizdoto vai caur citiem ceļiem un rīkiem “atgūt negūto” peļņu.

            Gads it kā iezīmējas arī ar fiskālo konsolidāciju, ja tā gudri var izteikties, skrupulozāku pieeju finansēm gan individuāli, mājsaimniecību ietvaros, gan institucionāli, valdību un vadību līmeņos. Ekonomiku transformācija prasīs jaunus risinājumus. Taču neskatoties uz to, dažādu finanšu instrumentu šūpošanās un neskaidrību rezultātā, kā arī “nepalaid garām šo superpiedāvājumu” pārbagātībai, klātesoša būs vēlme riskēt, noriskēt, spert kādu šķietami izdevīgu soli. Piemēram, kriptovalūtām gada pirmajā trimestrī varētu būt uzrāviens, kas gan var kā ziepju burbulis vienā brīdī pārsprāgt, atstājot kādu “ieguldītāju” ar caurām kabatām. Potenciāls tam katrā ziņā ir pietiekami vērā ņemams.

            Būs arī nogrieznis jeb laika lūka pelnīšanai, darījumu veikšanai, parādīsies gaisma lielāku ieceru realizēšanai un ne mazāk svarīgi lielākai naudai. Kā mana tante mēdza teikt: “zelts mētājas pa zemes virsu, tik jāmāk to pacelt”. Tie, kas atradīs savu nozīmīgā soļa āderi šajos juku laikos, var iekāpt labākos zābakos.

            Tik jāņem vērā, ka gada otrā pusē, īpaši augustā, tuvosies kritisks periods, kas ilgs līdz pat 2025. gada vidum. Tas iezīmē loģistikas, tirdzniecības, transporta un satiksmes, sakaru, datu apstrādes, komunikācijas, saskarsmes, informatīvās telpas, informācijas tehnoloģiju kompāniju, preču aprites, līgumu izpildes (tai skaitā darba līgumu), ķēžu pārrāvumi, izglītības sektora, īres/nomas tirgus problēmas, ierobežojumus, krīzi. Stūķis vai ierobežota preču kustība uz ūdens var radīt loģistikas pārsātinājumu un pārmērīgu pieprasījumu krastā. Attīstības un izaugsmes kolīzija ar neelastīgiem ierobežojumiem. Bieži vien tādas situācijas izvēršas kā likvidācijas vai darbinieku atlaišanas. Kas interesanti, ļoti iespējams, ka šī krīze un grūtības var iesākties vienā veidā, bet pāriet un noslēgties citā. Par šo vēl papildināšu nedaudz vēlāk pie gada notikumu hronoloģijas.

            Kopumā šogad cilvēki, kā jau pretrunīgas būtnes, pret daudzām citām lietām var arī kļūt izklaidīgāki, bezrūpīgāki un atvērtāki dažādiem risinājumiem. Vienvārdsakot, pretimnākošāki, bet ne bez interesēm – ar kādu noteikumu – labuma procentu, maksu graudā vai barteri. Kas no vienas puses nav slikti, jo būs iespēja kaut kā nebūt vienoties, taču no otras puses, ja nav drošības spilvenu, tad es ieteiktu lietas šogad mērīt septiņreiz, īpaši pirms iekrist kāda augļotāja, mahinatora vai krāpnieka nagos. Viltnieku, arī spiegošanas, šogad netrūks un netrūks arī tādu, kas uzmetīs, piemēram, cita vairāk solītāja dēļ. Pārdošanās. Tāpēc jāatceras, ka ne viss ir zelts, kas spīd un ne visam var ticēt, kas pārliecinoši pasniegts.

            Vēl viena svarīga gada fona iezīme būs cīņa pret netaisnību, nevienlīdzību, apspiestību. Veidosies lielāka uzstājība risināt vides un klimata pārmaiņu problēmas, bet tas var kaut kur palikt “vienmēr” otršķirīgi, ja nebūs kāda lielāka dabas stihija. Cilvēkos izteiktāk parādīsies taisnīguma, humānisma gars, kāds nu katram tas ir, kur nu kurā pasaules malā. Arī negatīvā nozīmē, jo protestēt un cīnīties vēlēsies arī visādi dīkdieņi, margināļi, populisti, pasaules glābēji bez plāna vietā, kultūras degradētāji, utmldz. Cilvēkiem būs vairāk dūšas un apņēmības riskēt, stājoties pretī “sistēmai”. Ļaudis būs atvērtāki cīņai par saviem principiem, uzskatiem, par savu taisnību un nosacīti kopējo taisnīgumu.

            Atsevišķos cilvēka dzīves sektoros līdzības ar pagājušo gadu turpināsies. Te piedāvāju dažus pagājušā gada prognozes izgriezumus, kas iesākās 2023. gadā un aktuāli turpināsies vēl šogad, tik mainīsies maniere kādā tie izpaudīsies.

“Režīmu un iekārtu šūpošanās, politisko kliķu un vadoņu maiņas šobrīd un iepriekšējos pāris gados, tagad lūkosies pēc izejas variantiem. Tajās valstīs, kur šķobīgie režīmi noturēsies, iestāsies lielāka pārvaldības nestabilitāte – “pie varas palikāt, tad risiniet, tiekat galā ar visu!””

“Iespējami lielāki, nekontrolētas, masveida migrācijas potenciāli, kā arī humanitārās krīzes.”

“Pagaidām vēl 2023. un 2024.gadā notiks pārejas process. Izteikti būs cīkstiņi starp konservatīvo un vizionāru spārnu. Tie, kuri skatīsies pagātnē vai gribēs palikt drošā, stabilā tagadnē noteikti paliks iedzinējos tiem, kas tālredzīgi spēs transformēties un atmest nevajadzīgo, stagnējošo veco, nederīgo, neefektīvo.”

“2023.gads un vēl nākamais gads aiz tā iezīmē arī strukturālas un būtiskas pārmaiņas dzeramā ūdens pieejamībā pasaulē, garīdzniecībā, medicīnā, veselības aprūpē, zvejniecībā, jūrniecībā, (ūdens) enerģētikā, mākslā, grāmatvedībā, ierēdniecībā, darba vidē, sociālo dienestu darbībā.”

“Notiks valsts iestāžu, nodaļu, dienestu, institūciju, ierēdniecības reformas, tai skaitā arī medicīnas nozarē. Ieteicama jaunu slimnīcu, medicīnas pētniecības centru būvniecība. Būtu jānāk pārmaiņām medikamentu klāstā, iespējams, ka apgrozībā nonāks zāles, medikamenti, kas fundamentāli mainīs atsevišķu slimību ārstēšanu. Pieredze un zināšanas caur pandēmijas laiku būs gūtas iepriekšējos gados.”

“Zvejā var parādīties jauni, ierobežojoši noteikumi dabas, klimata saglabāšanas vārdā, okeānu attīrīšanas projekti, dzīļu izpēte, jauna derīgo izrakteņu ieguves tehnika dzīlēs, aktīvāka darbība hidrostaciju, dambju, jūras vēja parku, dažādu citu ar ūdeni un enerģētiku saistītos projektos. Noteikti uzmanība jāpievērš hidrobūvju drošībai un apkopei. Iespējams dzeramā ūdens trūkums, upju izžūšana sausākajās pasaules vietās, tai pat laikā okeāna ūdens līmeņa paaugstināšanās ledājiem kūstot.

Grāmatvežiem, lietvežiem var būt vairāk izaicinoša darba administrējot visus pārmaiņu radītos aprēķinus un dokumentāciju. Ikdienas darbos parādīsies noslēgšanās, izolēšanās, vienpatības elementi un tiks aktualizēti mentālās un garīgās veselības, un veselības kā tādas jautājumi.”

 

Notiekošā hronoloģija. Lielos vilcienos[8]    

            2024. gada savdabību rada ne tikai to raksturojošais fons, kur it kā no vienas puses tas vedina dot, no otras izmanīgi paņemt, bet arī nozīmīgāko astronotikumu raksturs. Gads iesāksies ar kārtējo Dižčiku un arī trīs šī gada nozīmīgākie planētu aspektu kulmināciju nogriežņi iekritīs visos trijos tālākajos 2024. gada Dižčikos – aprīlī, augustā un novembra, decembra mijā, kas noteikti nerada lielu pārliecību par jebkādu stabilitāti.

            Plūtons savā otrajā piegājienā pārejā no Mežāža zīmes Ūdensvīrā no 21. janvāra līdz 2. septembrim atradīsies Ūdensvīra zīmē, kur jau vairāk iejutīsies jaunajā “mājvietā” un jaunajā izpausmes ampluā. Pēc tam pēdējo reiz savā aptuveni 248 gadu ciklā, līdz 19. novembrim tas atgriezīsies un uzturēsies Mežāža zīmē, līdz neatgriezeniski un noslēdzoši pāries Ūdensvīrā, kur tas atradīsies apmēram nākamos 20 gadus. Šī planētas zodiaka zīmju maiņa ir kā lappuses pāršķiršana cilvēces laikmetīgajā grāmatā.

            Produktīvākie posmi attīstībai būs daļēji janvārī, tālāk februārī, martā un maijā, jūnijā. Atgriezīsies jau iepriekšējā gadā nestās Ūdensvīra laikmeta pārvirzes vēsmas, kas steigs nostiprināties savās pozīcijās un jau izteiktāk radīt jaunās kārtības noskaņu. Ja iepriekš vecā kārtība vēl atvilka atpakaļ jauno un varbūt kādam radīja sajūtu, ka lietas tomēr spēs atiet vecajās sliedēs, “lai būtu kā agrāk”, tad man ir jāapbēdina, bet tā nenotiks. Nekas vairs nebūs pa vecam. Jāmainās!

            Konfliktos, strīdos, diskusijās rodas taisnība. Līdz ar ķīniešu jaunā gada sākumu 10. februārī, 00:58 pēc Latvijas laika, kopumā februāra otrajā dekādē, otrajā pusē parādīsies vai vismaz būtu jāparādās nesaskaņu, saspīlējuma mierinājuma un risinājuma meklējumiem. Pie tam jāmeklē, nebijuši, alternatīvi risinājumi un metodes, izkāpjot no komforta zonas un skatoties likstām tieši acīs. Jānāk ar iniciatīvu, lai cik tā kardināla nebūtu. Šis laika moments var izpausties kā attiecību krīze, kur var būt iesaistīta nauda un vara, bet runa ir par tālāku dzīvošanu, tāpēc, kā minēju, lai vai kādi kardināli soļi jāsper, manā ieskatā tie būtu jāsper, ja runa ir par atrisinājumu. Kādam tas var būt nepatīkams pārsteigums.

            Man gan jāsaka, ka tālāk sekojošais Pilnmēness var radīt lielāku saspīlējumu, jo paralēli aktīvi būs vairāki spriedzes aspekti un kāds noteikti teiks: “es taču teicu”, bet tas nemainīs pagājušo un ir jāskatās tālāk. Šis Pilnmēness kādā no pusēm var radīt sasaistītību, ierobežotu rīcībspēju vai ideju trūkumu, kā rezultātā pārspīlējumi lielākos pretiniekus var iemest karstos ūdeņos. Taču kā jau uzminējāt, viss ir lielāka labuma vārdā. Neviens grūts lēmums netiek sveikts ar aplausiem un fanfarām.

            Lecam tālāk. Marta pirmajā dekādē nebūtu ieteicams sastrādāt visādus brīnumus, jo 10. marta Jauns Mēness nāks ar pietiekami lielu labvēlību, lai jo īpaši liktu lietā jaunas, perspektīvas, oriģinālas, progresīvas idejas. Īpaši labvēlīgas tās perspektīvā var izpausties, ja tiks runāta tikai taisnība, piedāvāti atklāti plāni, kā lietas ir: “Es svinīgi un patiesi paziņoju un apliecinu, ka pierādījumi, ko es sniegšu, būs patiesība, visa patiesība un nekas cits kā patiesība.”🙂 Savukārt, ja marta sākumā sarosīsies visādi revolucionāri, tad arī tiem tālāk var rasties piemēroti apstākļi “dzīt” uz priekšu savu taisnību. Tā labā un sliktā robeža pietiekami bieži ir ļoti diskutabla un smalka. Dažreiz šķietami sliktais nāk par labu, un otrādi.

            Aprīlim, aprīlim, pilieni nebūs kā līdz šim... Manā skatījumā gan aprīļa, gan augusta retrogrāda Merkūra periodi jeb Dižčiki būs diezgan neganti: aprīļa – jaudīgi haotisks ar paliekošām sekām neapdomātu, spontānu lēmumu dēļ, augusta – pielāgoties spējīgas, vienpusības izraisītas nedienas augstāka mērķa vārdā.

            Aprīļa Dižčiks sāksies 2. aprīlī, tieši pavasara Aptumsumu tuneļa vidū – Mēness fāžu maiņas fonā un ilgs līdz 25.aprīlim. Bēthovens droši šeit aprīlī un augustā ik pa laikam varētu iespēlēt savas 5. simfonijas do minorā pirmos akordus.🙂

            Īsi pēc pavasara Saules aptumsuma 8. aprīlī, kas raksturojams kā izdomas, visādu “labu” ideju pieplūduma, iedvesmas un atbrīvotības Saules aptumsums, reizē Jaunmēness, sabiedrībā var parādīties pārdrošas, šokējošas, ekscentriskas izpausmes, kas ņemot vērā esošos astroloģiskos apstākļus, var sacelt riktīgu drāmu, un kaismīgākajiem dramatizētajiem var tik vairot kāri pēc lielākas ietekmes uz notiekošo. Nevienam diži neinteresēs, ko citi padomās, jo laiks norāda uz vieglu ekspresiju, izpausmi, viegli paust savu neatkārtojamo redzējumu bez jebkādas atbildības uzņemšanās – “kāda starpība, ko pateicu. Gribēju un pateicu”.

            Un, kā nu ne, tuvojas lielu, radikālu ideju kulminācijas brīdis tieši uz aprīļa Pilnmēness laiku, un tas viss notiks kārtējā Dižčikā. Te veidosies augstākā mērā neatkarības, domāšanas maiņas, plašuma, visādu brīvību – fizisko, intelektuālo, idejisko, simbolizējoša planētu kombinācija, kuras “mērķis” būtu “sapurināt” cilvēci un tā jaudīgi izsviest ārā gan no dīvāniem, gan ērtām pozīcijām, stagnācijas, ierūsējušām, laikam neatbilstošām, novecojušām pārliecībām. Izpausties var fanātisms, atbrīvošanās, radikalizēšanās, kultūru saplūšana, (mūsdienīga) brīvlaišana, lietu atmešana, lai dotos pasaules plašumos, pārsteidzošu savienību izveidošanās vai negaidīta sabrukšana (ieplaisāšana), kādam negaidīta veiksme, citam negaidīts krahs (bankas?).

            Pārtikas nozares, preču/cenu vērtības, finanšu tirgu nestabilitāte. Jāsaka gan, ka Marsa veidotie harmoniskie aspekti pret šo potenciālo pulvermucu kaut kādā mērā var mierināt un stabilizēt šo nemiernieku – Jupitera un Urāna savienību Vērsī aprīļa vidū, otrajā pusē. Vai arī, pēc “big bada boom”[9] jeb lielā kritiena skatīties, kā rīkoties tālāk un mēģinot rast kādas iespējas. Pūķa gads kā nekā vedina uz iespēju meklēšanu…lai mainītu pasauli ar vienu, bet būtisku soli.

            Dižčika beigas aprīļa pēdējā dekādē papildinās aspekts, kas arī apzīmē sava veida atbrīvošanos. Šī atbrīvošanās būs vērsta uz atbrīvošanos no sabiedrības uzspiestajām normām un gaidām, izvirzot savu personisko brīvību pāri visam. Ar sabiedrībai nepieņemamām vai nepieklājīgām filozofiskām pārdomām un metodēm var tikt vilkta neērta patiesība dienas gaismā. Aktuālais aspekts norāda arī uz nesamierināšanos, nepakļaušanos, nevēlēšanos iekļauties vai izpatikt, izdabāt kādam. Gaisā virmos tāda bērnišķīga nepiespiestība un brīvdomība.

            Pēc šī dumpinieciskā Dižčika sekojošais labvēlīgais posms maijā un jūnijā sola vēlīgu astrofonu lielāku, grandiozāku ieceru īstenošanai un ieviešanai praksē. Veidosies skaidrs skats uz sabiedrības noskaņojumu un radīsies piemēroti apstākļi mūsdienu sociālo problēmu veiksmīgai risināšanai. Kam lielākas, kam mazākas naudas (labuma), kam varas un jaudas pieplūdums. Īpaši labvēlīgs laiks tiem, kas jūt, kur “rakt”. Maijs būs īpaši labvēlīgs biznesam un finansēm – ātri un ērti.

            Maija pēdējo dekādi varētu nosaukt par “lielo izbēgšanu”. Tā var izpausties kā aizmiršanās no ikdienas skrējiena vai kā laiks, kad beidzot piepildīt savus sapņus un ieceres, jo aktīvs būs aspekts, kas dos pamatu to visu pārvērst arī praktiskā piepildījumā, pielietojumā un izpausmē. Strāvos paļāvība un optimisms, negāciju slāpēšana. Sliktākajā variantā, var tikt konstatētas sociālo sfēru problēmas publiskajā sektorā, savukārt individuāli var parādīties apziņa par nepieciešamību uzņemties atbildību par savu dzīvi un iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, tai pat laikā, klātesoša var būt vēlme izvairīties vai  izbēgt no pienākumiem un problēmu aktīvas risināšanas.

            Visam ritot vēlamo gaitu maija beigas, jūnija sākums var nākt ar lielu jaudu, labklājības pieaugumu, varas vai centienu realizāciju. Iesāktais iegūst vai sāk iegūt rezultātus un taustāmas aplēses. Saražoto izdodas pārstrādāt un realizēt. Radošajiem, rakstošajiem, domājošajiem dizļdomības, apgaismības, augstāku zināšanu pilnveides laiks. Kopumā paradīsies liela vēlme iet un darīt kaut ko lielu un nozīmīgu.

            Savukārt uz jūnija beigām pienāks laiks, kad medus mucā sāks pilēt darvas lāses. Pēc pozitīvā pacilājuma nāks delīriju, maldu, māniju laiks, kad radīsies spēcīga vēlme aizlaisties, visu pamest, kādam var uzjundīt izteikta seksualitāte, ar noslieču, noviržu, māniju akcentu, citam vēlme pēc citu apstiprinājuma, novērtējuma, vēlme aizmirsties, lietojot apreibinošus līdzekļus. Lielākai ekstāzei vajadzēs lielāku devu. Citiem šis laiks būs maldīgu lēmumu laiks, kad šķietamais uzdosies par īsto, radot konfliktsituācijas no zila gaisa. Arī šis aspekts, tik sev īpatnējā veidā vedinās uz atbrīvošanos un neatkarības alkām.

            Vasarai ejot uz beigām parādīsies otrs nopietnais saspīlējuma vilnis šogad. Situācija no šī brīža skatu punkta izskatās diezgan traģiska. Pilnmēness kulminācijā 19. augustā un kārtējā Dižčika pavadībā kulminēs Jupitera un Saturna spriedze un vēl citu spriedzes aspektu parāde. Situācija ar mainības elementiem, t.i., viss notiek visur vai arī spriedzes situācija maina izpausmi atkarībā no apstākļiem, hameleoniska izpausme, var nebūt konkrēts epicentrs, taču sekas pēc tam var būt ilgstošas un nevienkāršas.

            Taču reakcija uz notiekošo visdrīzāk būs pēc noklusējuma, kas savukārt musinās kāpt uz “veciem grābekļiem”, plus Dižčika klātesamība neļaus atrisināt problēmas līdz galam. Iespējams pat nebūs tūlītēju risinājumu. Plāksteri lūzumam nederēs.

            Galvenās krīzes iezīmes ir racionālais pret neracionālo. Konflikts starp realitāti un ideāliem. Pārliecības un noturības pārbaude. Mēģinājumi visu sakārtot un savest kārtībā radīs tikai lielākas klapatas. Saturna būtība ir norobežot, ierobežot, atturēt, iedvest bailes visam tam, ko simbolizē Jupiters – ticību, nozīmes būtību, prieku, optimismu, atvērtību, entuziasmu, attīstību, idejisko pacēlumu, plašu mērogu. No otras puses Jupiters izpleš, palielina, paplašina pat Saturna principus – kārtību, atbildību, disciplīnu piesardzību, uzmanību.

            Tas nozīmē, ka būs strikti ierobežojumi, kontrolējoša situācijas/nozares/sfēras pārvaldība, moralizēšana, nepiekāpīga vai neelastīga samilzušās problēmas risināšana, apgrūtināta izaugsme, jo būs ierobežojumi. Laiks, kad izteiktāka var izpausties likuma burta kalpība, ne būtības realizēšana. Caur grūtībām tiek atstāts laika nospiedums un ciešanu rēta.

            Kopumā šī nemierīgā aina raksturojama kā atrašanās nepareizā laikā un nepareizā vietā, lai veiktu izšķirošas, nozīmīgas, tālejošas darbības, īpaši, kuras pretstata vienu svarīgo pret otru svarīgo elementu. Sasteigti, neizsvērti, impulsīvi, netālredzīgi lēmumi varētu būt tie, kas šo situāciju padarīs tik saspīlētu un kritisku. Kaut kas būs jāzaudē vai no kaut kā jāatsakās, lai kaut ko iegūtu. Piemēram, labāku rītdienu.

            Rudens aptumsumu tunelis sāksies ar Mēness aptumsumu/Pilnmēnesi 18. septembrī un noslēgsies ar Saules aptumsumu/Jaunu Mēnesi 2. oktobrī. Aptumsumu tuneļa sākums Pilnmēnesī kopumā iezīmējas labvēlīgs, ar noteikumu, ka spēsiet pievaldīt savas ambīcijas un ignorēt pašlepnuma aizskārumus un provokācijas. Astrofons uzrāda aspektāciju, kas vēsta par domu nesakārtotību un grūtībām pieņemt konstruktīvus lēmumus, kas tātad tulkojams kā, mieru, tikai mieru, nevajag ne saasināti reaģēt uz notiekošo, ne aktīvi risināt to, ko reāli nevarēsiet atrisināt.

            Aptumsumu tunelis noslēgsies uz tādas impulsīvas un kaitinošas nots. Tā kā tas ir Jauns Mēness, tad nebūtu ieteicams šajā laikā aizrauties ar pārmērīgām fiziskām aktivitātēm. Ja sekojošais laiks nes šķiršanās, tad laidiet tās vaļā, ja zaudējumus, tad pieņemiet tos. Var uzglūnēt kādi intriganti, kas tieši vēlēsies kādu izšķirt, tā ka no tiem pa gabalu. Savukārt, ja uzvaras nesniedz gandarījumu, tad nekrītiet panikā un neatmetiet ar roku pēc pirmajām sajūtām. Tās šeit, šajā laikā var kacināt un maldināt, liekot pārdomāt un pārdomāt, un atkal pārdomāt.

            Ja runājam par labāku rītdienu, tad labāka rītdiena vai vismaz garīgā atslodze kā reiz astroprogrammā ir paredzēta sekojoši. Nedaudz gan dziļāk rudenī, oktobrī, novembra sākumā. Izcils laiks, lai mācītos no savām un citu kļūdām. Laiks iezīmējas kā izcils ceļvedis garīgā mierinājuma meklējumiem. Dzīves grūtības var likties vai patiesi būt pietiekami lielas, taču ir tik pat pietiekami lielas iespējas ar optimistisku skatu šīs grūtības izprast un gūt apskaidrību par notikušo un nojausmu par nākošo. Tas šeit ir īpaši svarīgi un izceļams, jo šis dziedinošais periods ļaus sagrupēties un būt gataviem nākamajam krīzes vilnim, kas kā “debesu dāvana” nokritīs zem eglītes tieši Ziemassvētku vakarā. Katram pēc nopelniem.

            Ja teiksiet nepelnīti, tad astroplāns tomēr piedāvā arī izejas variantus – mainīties un nepretoties laika jundai[9]. Rīkoties atkarībā no apstākļiem, nevis iekaltām dogmām. Bet cilvēkam vidējam jau nepatīk pielikt pūles savas nemateriālās pasaules izpratnei, izkopšanai un bagātināšanai. Jā, arī labus cilvēkus nelaimju atvars nešķiro, taču atšķiras tas ar cik skaidru galvu un sirdi esi dzīvojis, kā izproti notiekošā būtību savā dzīvē, kādus lēmumus pieņem, kādas prioritātes izvirzi, kam piešķir vērtību.

            Es ļoti ceru, ka iztiksim bez terora, bet tas jau tagad ir kļuvis ikdienišķs un nav izslēdzams uzvirmojam gada nogalē, jo kādu laiku pirms Ziemassvētkiem, decembra pirmajā pusē, decembra otrajā dekādē aktīvs būs aspekts, kas norāda uz apsēstību, nesavaldīgu uzvedību, dziļu, uzkrātu, ideoloģisku dusmu, naida izpausmi. Jā, uzminējāt, tā kulminācija iekrīt ap Pilnmēness laiku. Te var nākt ārā viss, kas iekšā sāpējis, sāp, nospiež, vecās traumas, vecie pāridarījumi. Caur aizvainojumu uzplūdiem, problēmu noliegumu, dusmām var izgaismoties cilvēku ēnas puses, patiesie nolūki.

            Gada beigas. Ziemassvētki. Ar otro piegājienu savstarpēji atkal konfliktēs Jupiters un Saturns. Šoreiz astrofons nav tik traģisks kā šo planētu pirmajā spriedzes aspektācijā augustā. Mēness fāze arī pēdējā ceturksnī, tā ka lietu attīstība var izpausties tik lielā mērā, cik attiecīgie resursi ļauj. Lielākās grūtības sagādās reālo iespēju kolīzija ar vēlamo scenāriju realizāciju. Īpaši, ja plāni būs pavirši izstrādāti un idejas neperspektīvas jau savā saknē. Bieži redzam, ka tieši pirmais, kas padomā tiek virzīts kā atrisinājums un tad tik skatīts vai tas strādā vai nē. Spriedzes apstākļos ir jāzina skaidrs rīcības plāns un jārēķinās, ka pretstāvē apstākļi, tādejādi arī lēmumi mainās. Daudz nesaprašanās, galvenokārt nepraktisku risinājumu dēļ, kā arī var tikt tērēts vairāk laika mazsvarīgām lietām, nekā tas būtu adekvāti.

            Gada nogalē būs vēl daži sekojoši spriedzes aspekti ar ikdienišķu raksturu. Pašā vecgada vakarā Jauns Mēness, tieši kā reiz kalendārā gada noslēgumā – jauniem sākumiem. Dienas pirmā puse ļoti harmoniska komunikācijai, sapratnei, līdzcilvēku uzklausīšanai. Dienas vidus, pēcpusdiena kā diena pret nakti pārvērtīsies uz dažām stundām, bet pati gadu mija ar nešpetnībām un burbuļiem dzirkstoša.

Nedaudz par 2024.gadu pāris rindkopās par augstāk tekstā minēto daļēji, vai neminēto:

·         Līdz 29. jūnijam šogad es ieteiktu izdarīt būtiskāko, iesākt nozīmīgāko, risināt svarīgāko, kas nu katram padomā un plānos. Protams, izņemot Dižčika periodu lielākajā daļā aprīļa.

·         No 7. decembra sāksies retrogrāda Marsa periods, taču jau nedaudz agrāk 26. novembrī būs sācies kārtējais retrogrāda Merkūra periods jeb Dižčiks, tā ka gada nogale biznesam un sportam būs nelabvēlīgs laiks.

·         No 2. septembra līdz 19. novembrim Plūtons pēdējo reizi atgriezīsies Mežāzī. Ja kaut kas pēc augusta nedienām šajā laikā tiek fundamentāli mainīts, tad tikai ar skatu uz nākotni. Tā teikt, atgriezos, lai paņemtu tikai vajadzīgo no paliekošā. Domāju, ka būs vilkme “uz atpakaļu”, lai būtu kā senāk, kā agrāk, kā laikos, kad zāle bija zaļāka, tāpēc, lai kāda būtu vilkme, plaisa starp palicējiem un intelektuālajiem, izmanīgajiem, daudzpusīgajiem odisejiem un odisejām turpmāk tikai palielināsies. Daudzi izvēlas tagadnes ciešanas nākotnes cerību vietā, jo tās ir pazīstamas, savukārt nākotne ir nezināmais. Taču tā veidojas šodien. To daudzi aizmirst.

            Šī gada prognozei tas šoreiz ir viss. Sīkāki aprasti un skaidrojumi droši vien sekos pie maniem mēneša astroceļvežiem.

Sekojiet sev! Lai veicas!


[1] Frāzējums aizgūts no spēles “Truth or dare?”

[2] Nelietoju ierastāko pretnostatījumu - “iracionāls”, jo neracionāls un iracionāls gluži nav sinonīmi.

[3] https://x.com/MartinsAbolins/status/1729784838528401651?s=20

[4] https://x.com/BloombergTV/status/1747541117267001441?s=20

[5] https://www.la.lv/kapec-ecb-likmju-samazinasanu-paredz-vasara-bet-ne-atrak

[6] https://www.theguardian.com/world/2023/mar/10/xi-jinping-handed-unprecedented-third-term-as-chinas-president

[7] Protams, var jau jokot “..un mazos tramvajos”, bet latviešu valoda pieļauj šādu lietojumu, apzīmējot būtiskāko, izceļamāko, galveno.

[8] Citāts no filmas “Piektais elements”.

[9] https://tezaurs.lv/junda:3